• Nieuws
  • Volop zon & spektakel bij 12e editie Runner’s World Zandvoort Circuit Run

Volop zon & spektakel bij 12e editie Runner’s World Zandvoort Circuit Run

Vandaag werd er door 12.000 hardlopers op volle snelheid geracet over het legendarische circuit van Zandvoort. De deelnemers werden tijdens de 12e editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run getrakteerd op een prachtige zonnige dag. Op het programma van deze voorjaarsklassieker stonden de afwisselende halve marathon, 12 km of de vernieuwde 5 km. De wedstrijd over 12 km werd bij de mannen gewonnen door Daniel Kiprotich uit Kenia in 36.00 minuten. Landgenote Carolyne Jepkosgei werd als eerste vrouw afgevlagd na een tijd van 39.21 minuten en verbrak daarmee het parcoursrecord van de dames.

Winnaars wedstrijd 12 km
Niek Meijer, burgemeester van de Gemeente Zandvoort, schoot de deelnemers aan de hoofdafstand van 12 km om 13.00 uur weg. Het parcours is met diverse ondergronden zoals circuit, zand en klinkers, erg afwisselend. Op het strand werden de topatleten geconfronteerd met een opkomend tij, maar met de wind in de rug, bleef het tempo toch hoog. Een kopgroep van vijf man bleef lang bij elkaar, met uiteindelijk een sprint battle richting de finish tussen de Keniaan Daniel Kiprotich en de Oegandees Kevin Kibet. Kiprotich wist de overwinning met een verschil van slechts één seconde binnen te halen: 36.00 minuten. Kibet werd tweede in 36.01 minuten en de Keniaan Ezra Kering legde beslag op de derde plek in 36.13 minuten. Stan Niesten kwam als eerste Nederlander binnen in 36.53 minuten. 

De wedstrijd bij de dames werd met overmacht gewonnen door de Keniaanse Carolyne Jepkosgei. Ze verbrak het oude parcoursrecord met 12 seconden naar 39.21 minuten. De Belgische Karen Van Proeyen volgde pas ruim drie minuten later (42.50 minuten). Judicah Nyabera stond als derde vrouw op het podium (43.01 minuten).

Fonds Gehandicaptensport
Vanuit de samenwerking met het goede doel, Fonds Gehandicaptensport, stonden er vandaag ook twee onderdelen voor sporters met een beperking op het programma. Aan de Circuit Run Specials 900 meter en 4 km deden 46 wheelers en racerunners mee. Para Alpine Zitskiër en ambassadeur, Jeroen Kampschreur, mocht namens de stichting het startschot lossen. Alle opbrengsten uit de vrijwillige bijdrage bij inschrijving, parkeergelden en sponsoring gaan naar Fonds Gehandicaptensport.

Sportief weekend in Zandvoort
De Runner’s World Zandvoort Circuit Run staat bekend om zijn veelzijdige programma voor jong en oud. Na de Circuit Run Specials kwamen eerst de jongste hardlooptalenten in actie bij de Kids Circuit Run. Het enthousiasme waarmee de kinderen over de finish komen, blijft een prachtig gezicht. Volwassenen konden vervolgens kiezen uit de 5 km, over de heuvels van het circuit, of de 12 km of halve marathon met extra kilometers over het strand en door het gezellige centrum van Zandvoort. Dankzij het goede weer bleef het na afloop nog lang gezellig op de paddocks. De zon, het reuzenrad, de leuke foodtrucks en de gezellige muziek zorgden voor een optimale sfeer.

Afgelopen weekend werd door Le Champion ook het wandelevenement 30 van Zandvoort en het fietsevenement Omloop van Zandvoort georganiseerd. In totaal kwamen in en rondom de Noord-Hollandse badplaats ruim 21.000 sporters in actie.

Editie 2020
De 13e editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run vindt plaats op zondag 29 maart 2020. De inschrijving gaat half oktober 2019 van start.

Bekijk hier alle uitslagen.