Overige informatie

Statistieken

Wil je de statistieken van eerdere jaren bekijken? Klik dan hier

Historie

In 2002 werden bij Le Champion de eerste ideeën gevormd voor een nieuw hardloopevenement in Zandvoort. In eerste instantie werd aan Zandvoort gedacht als alternatieve locatie voor de Halve Marathon van Egmond door geluiden over mogelijke sluiting van de sporthal in Egmond. De sluiting van de sporthal ging destijds niet door, waardoor Egmond de thuisbasis blijft voor de winterklassieker van Le Champion. Een door een medewerker van Le Champion opgevangen radio interview, waarin de gemeente Zandvoort aangeeft zich als welness- en sportgemeente te willen profileren, overtuigde Le Champion haar plannen in Zandvoort door te zetten. Niet meer als alternatief voor ‘Egmond’, maar als eigen groots jaarlijks terugkerend evenement.

De plannen ontpoppen zich voor een groots en onderscheidend loopevenement aan het  begin van de lente. Le Champion heeft al 40 jaar zo’n dergelijk evenement in Egmond. De PWN Egmond Halve Marathon vindt plaats midden in de winter, een echte winterklassieker. Zandvoort moest echter anders worden, want er werd gekozen voor een datum aan het begin van de lente. Een echte voorjaarsklassieker met een uitdagend en afwisselend parcours door het centrum van Zandvoort en met start en finish op het Circuit Park Zandvoort. Bewust is voor Zandvoort gekozen, om het bewegen in een gezonde omgeving optimaal tot haar recht te doen komen. Bovendien heeft Zandvoort grote aantrekkingskracht als (internationale) badplaats en speelt een goede bereikbaarheid (zowel parkeercapaciteit als een NS station in het centrum) een bepalende rol. Ook zijn er uitgebreide verblijfsmogelijkheden in Zandvoort en in de omgeving.

In 2006 en 2007 worden gesprekken gevoerd met de Rotaryclub Zandvoort om tot samenwerking te komen bij het evenement op het gebied van Fundraising tijdens het evenement. Uniek zijn destijds de plannen voor het organiseren van de Grand Prix Marathon Estafette waarbij teams bestaande uit 10 deelnemers in estafette vorm op het circuit gezamenlijk een hele marathon afleggen. Le Champion en Rotary komen tot een goede vorm van samenwerking. Om het evenement te kunnen realiseren gaan Rotary en Le Champion in gesprek met het Circuit Park Zandvoort. Verder wordt naarstig gezocht naar sponsoren die het evenement financieel mogelijk kunnen maken. Medio 2007 zorgen de gemeente Zandvoort met het verstrekken van een startsubsidie én het loopmagazine Runner’s World voor het daadwerkelijk doorgaan van het evenement onder de naam Runner’s World Zandvoort Circuit Run. Het concept van de Grand Prix Marathon Estafette wordt onderdeel van het evenement, naast een loopafstand van 12 kilometer en een 5 kilometer afstand op het circuit. De inschrijving ging destijds open op 18 november 2007 voor de allereerste editie op zondag 30 maart 2008. Een ongekend aantal van bijna 10.000 lopers vanuit binnen- en buitenland komt op de laatste zondag van maart om deze eerste editie mee te maken. Inmiddels is het evenement niet meer van de kalender weg te denken en vierde zij in 2012 haar eerste lustrum.

Vanaf 2011 organiseert Le Champion op de zaterdag voor de Zandvoort Circuit Run de eerste editie van het wandelevenement 30 van Zandvoort en vanaf 2013 wordt de eerste editie van het fietsevenement Omloop van Zandvoort georganiseerd.

Lees hier de gehele historie.