Historie

In 2002 werden bij Le Champion de eerste ideeën gevormd voor een nieuw hardloopevenement in Zandvoort. In eerste instantie werd aan Zandvoort gedacht als alternatieve locatie voor de Halve Marathon van Egmond door geluiden over mogelijke sluiting van de sporthal in Egmond. De sluiting van de sporthal ging destijds niet door, waardoor Egmond de thuisbasis blijft voor de winterklassieker van Le Champion. Een door een medewerker van Le Champion opgevangen radio interview, waarin de gemeente Zandvoort aangeeft zich als welness- en sportgemeente te willen profileren, overtuigde Le Champion haar plannen in Zandvoort door te zetten. Niet meer als alternatief voor ‘Egmond’, maar als eigen groots jaarlijks terugkerend evenement.

De plannen ontpoppen zich voor een groots en onderscheidend loopevenement aan het begin van de lente. Le Champion heeft al 40 jaar zo’n dergelijk evenement in Egmond. De PWN Egmond Halve Marathon vindt plaats midden in de winter, een echte winterklassieker. Zandvoort moest echter anders worden, want er werd gekozen voor een datum aan het begin van de lente. Een echte voorjaarsklassieker met een uitdagend en afwisselend parcours door het centrum van Zandvoort en met start en finish op het Circuit Park Zandvoort. Bewust is voor Zandvoort gekozen, om het bewegen in een gezonde omgeving optimaal tot haar recht te doen komen. Bovendien heeft Zandvoort grote aantrekkingskracht als (internationale) badplaats en speelt een goede bereikbaarheid (zowel parkeercapaciteit als een NS station in het centrum) een bepalende rol. Ook zijn er uitgebreide verblijfsmogelijkheden in Zandvoort en in de omgeving.

In 2006 en 2007 worden gesprekken gevoerd met de Rotaryclub Zandvoort om tot samenwerking te komen bij het evenement op het gebied van Fundraising tijdens het evenement. Uniek zijn destijds de plannen voor het organiseren van de Grand Prix Marathon Estafette waarbij teams bestaande uit 10 deelnemers in estafette vorm op het circuit gezamenlijk een hele marathon afleggen. Le Champion en Rotary komen tot een goede vorm van samenwerking. Om het evenement te kunnen realiseren gaan Rotary en Le Champion in gesprek met het Circuit Park Zandvoort. Verder wordt naarstig gezocht naar sponsoren die het evenement financieel mogelijk kunnen maken. Medio 2007 zorgen de gemeente Zandvoort met het verstrekken van een startsubsidie én het loopmagazine Runner’s World voor het daadwerkelijk doorgaan van het evenement onder de naam Runner’s World Zandvoort Circuit Run. Het concept van de Grand Prix Marathon Estafette wordt onderdeel van het evenement, naast een loopafstand van 12 kilometer en een 5 kilometer afstand op het circuit. De inschrijving ging destijds open op 18 november 2007 voor de allereerste editie op zondag 30 maart 2008. Een ongekend aantal van bijna 10.000 lopers vanuit binnen- en buitenland komt op de laatste zondag van maart om deze eerste editie mee te maken. Inmiddels is het evenement niet meer van de kalender weg te denken en vierde zij in 2012 haar eerste lustrum.

Vanaf 2011 organiseert Le Champion op de zaterdag voor de Zandvoort Circuit Run de eerste editie van het wandelevenement 30 van Zandvoort en vanaf 2013 wordt de eerste editie van het fietsevenement Omloop van Zandvoort georganiseerd.

Hieronder een terugblik per editie

Terugblik 14e editie 2023
Op CM.com Circuit Zandvoort werd door een recordaantal deelnemers (ruim 14.000 hardlopers) op volle snelheid geracet. Op het programma van deze Zandvoort Circuit Run stonden de 4 km (One Lap), 12 km en 10 Engelse Mijl (16,1 km). Sportorganisatie Le Champion organiseerde het hardloopevenement voor de 14e keer. De wedstrijd over 12 km, de hoofdafstand, werd gewonnen door de nationaal recordhouder op de 5 en 10 km, Richard Douma, in een tijd van 36.14. Maureen Koster werd als eerste vrouw afgevlagd na een tijd van 40.05.

Terugblik 13e editie 2022
Sportorganisatie Le Champion was na twee jaar eindelijk weer terug op CM.com Circuit Zandvoort met de 13e editie van de Zandvoort Circuit Run. Deelnemers werden tijdens het spectaculaire hardloopevenement op en rondom het circuit getrakteerd op een prachtige zonovergoten dag en het gloednieuwe CM.com Circuit Zandvoort! Op het programma stonden de afwisselende parcoursen: de 10 Engelse Mijl (16,1 km), 12 km en 4 km (One Lap).

Raymond van Haeften, Wethouder Sport van de Gemeente Zandvoort, gaf om 13.00 uur het startschot voor de deelnemers aan de hoofdafstand van de 12 km. Het parcours is met diverse ondergronden zoals het gloednieuwe CM.com Circuit Zandvoort, het strand en het sfeervolle centrum, erg afwisselend. De topatleten werden op het circuit verrast met vele vernieuwingen, hoogtemeters en flinke kombochten. Al snel werd er een kopgroep gevormd van zes atleten: Vercauteren, Choukoud, Schroër, Assorgia, Futselaar en Tesfu. Vanaf het strand zette Vercauteren een versnelling in en moesten Choukoud en Schröer stevig doorlopen om deze kopgroep van drie personen bij elkaar te houden. Vanaf dit moment is de kopgroep niet meer los geraakt en kwam Stefan Vercauteren in 35.44 minuten als winnaar over de streep. Gevolgd door Khalid Choukoud in 35.45 minuten en Ronald Schröer in 35.53 minuten.

Bij de dames ging de winst naar Maureen Koster, die er direct na de start vandoor ging en haar eigen race liep. Ze finishte in 40.49 minuten. Gevolgd door Ineke van Koldam, die in 41.52 minuten over de finishlijn kwam. Op de derde plaats stond Jennifer Gulikers in 42.32 minuten.

Editie 2020 en 2021
De 13e editie van de Zandvoort Circuit Run, die stond gepland op zondag 29 maart, werd afgelast. Dit naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om alle evenementen met meer dan 100 personen t/m 31 maart af te gelasten vanwege het coronavirus (COVID-19). Tot het allerlaatste moment wilde Le Champion het evenement organiseren, maar de veiligheid en gezondheid van de deelnemers, vrijwilligers, toeschouwers en andere betrokkenen staat altijd voorop.

Terugblik 12e editie 2019
Zondag 31 maart werd er door 12.000 hardlopers op volle snelheid geracet over het legendarische circuit van Zandvoort. De deelnemers werden tijdens de 12e editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run getrakteerd op een prachtige zonnige dag. Op het programma van deze voorjaarsklassieker stonden de afwisselende halve marathon, 12 km of de vernieuwde 5 km. De wedstrijd over 12 km werd bij de mannen gewonnen door Daniel Kiprotich uit Kenia in 36.00 minuten. Landgenote Carolyne Jepkosgei werd als eerste vrouw afgevlagd na een tijd van 39.21 minuten en verbrak daarmee het parcoursrecord van de dames.

Niek Meijer, burgemeester van de Gemeente Zandvoort, schoot de deelnemers aan de hoofdafstand van 12 km om 13.00 uur weg. Het parcours is met diverse ondergronden zoals circuit, zand en klinkers, erg afwisselend. Op het strand werden de topatleten geconfronteerd met een opkomend tij, maar met de wind in de rug, bleef het tempo toch hoog. Een kopgroep van vijf man bleef lang bij elkaar, met uiteindelijk een sprint battle richting de finish tussen de Keniaan Daniel Kiprotich en de Oegandees Kevin Kibet. Kiprotich wist de overwinning met een verschil van slechts één seconde binnen te halen: 36.00 minuten. Kibet werd tweede in 36.01 minuten en de Keniaan Ezra Kering legde beslag op de derde plek in 36.13 minuten. Stan Niesten kwam als eerste Nederlander binnen in 36.53 minuten.

De wedstrijd bij de dames werd met overmacht gewonnen door de Keniaanse Carolyne Jepkosgei. Ze verbrak het oude parcoursrecord met 12 seconden naar 39.21 minuten. De Belgische Karen Van Proeyen volgde pas ruim drie minuten later (42.50 minuten). Judicah Nyabera stond als derde vrouw op het podium (43.01 minuten).

Terugblik 11e editie 2018
Op zondag 25 maart kwamen 12.000 hardlopers in actie tijdens de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. Gelijktijdig met de start van het Formule 1 seizoen in Melbourne, waarbij ook Max Verstappen in actie kwam, vond de officiële wedstrijd plaats. Met de wind in de rug en een aflopend tij lag het tempo hoog op het strand. De wedstrijd over 12 km werd bij de mannen gewonnen door Joel Ayeko uit Oeganda in 35.52 minuten. De Keniaanse Tabitha Gichia werd als eerste vrouw afgevlagd na een tijd van 41.08 minuten.

Sinds dit jaar stonden er twee nieuwe onderdelen op het programma: de Circuit Run Special 900 meter en de 4 km. Totaal kwamen maar liefst 26 wheelers en racerunners naar Zandvoort om deel te nemen aan een van deze twee afstanden voor sporters met een beperking. Ambassadeurs Kenny van Weeghel en Fleur Jong waren aanwezig om namens de stichting een startschot te lossen. Alle opbrengsten uit de vrijwillige bijdrage bij inschrijving, parkeergelden en sponsoring gaan naar Fonds Gehandicaptensport. Totaal werd er een bedrag van € 12.500 opgehaald. Naast dit prachtige bedrag mocht de Stichting Community Services van RCZ, die de lokale doelen ondersteunt, ook een cheque in ontvangst nemen van maar liefst € 5.933. Vertegenwoordiger Dick Duijves was hier erg blij mee waarmee hulp binnen Zandvoort weer geboden kan worden.
De Runner’s World Circuit Run staat bekend om zijn veelzijdige programma voor jong en oud. Bij zowel de halve marathon als de 5 km was het parcours in 2018 deels vernieuwd. De gewijzigde kilometers werden goed ontvangen door de deelnemers, een leuke variatie en extra uitdaging. De toeschouwers genoten weer van de goede sfeer in Zandvoort en het bleef op de Paddocks en in het centrum nog lang gezellig.

Terugblik 10e editie 2017
Een recordaantal van ruim 14.000 hardlopers had zich ingeschreven voor de 10e editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. De deelnemers werden tijdens het spectaculaire hardloopevenement op en rond het Circuit Park Zandvoort getrakteerd op een prachtige zonnige dag. In het kader van het jubileum stond voor het eerst ook een halve marathon op het programma. De wedstrijd over 12 km werd gewonnen door Dominic Mibei uit Kenia in een tijd van 35.31 minuten. Landgenote Ivy Kibet werd als eerste vrouw afgevlagd na een tijd van 40.29 minuten.

Namens het goede doel Duchenne Parent Project stonden ook 19 jongens met de spierziekte Duchenne Spierdystrofie met een loopfiets of rolstoel aan de start van de Kids Circuit Run. Ambassadrice Barbara Barend was aanwezig om namens de stichting een startschot te lossen. Dankzij alle vrijwillige bijdrages bij inschrijving, parkeergelden en overige sponsoracties werd er een bedrag van € 14.000,- opgehaald voor Duchenne Parent Project. Daarnaast haalde de Rotary Zandvoort ook nog eens € 4.000,- op voor lokale goede doelen.

De Runner’s World Zandvoort Circuit Run staat bekend om zijn veelzijdige programma voor jong en oud. Naast de hoofdstand van 12 km konden deelnemers dit jaar voor het eerst ook meedoen aan de nieuwe halve marathon. Maar liefst 2.600 hardlopers genoten van het afwisselende parcours over het circuit, strand en door de duinen en het centrum van Zandvoort. “Wat een schitterend parcours voor de halve marathon. Ik ben er volgend jaar weer bij!”. Naast de Kids Run vond op het circuit ook een 5 km plaats. Vanwege het mooie weer was er veel publiek naar de Noord-Hollandse badplaats gekomen, waardoor het op het circuit en in het dorp gezellig druk was.

Terugblik 9e editie 2016
De 9e editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run vond onder prima weersomstandigheden plaats. Bashir Abdi (BEL) was de sterkste op de 12 km en werd na 36.24 minuten als eerste afgevlagd door de grid girls. Carolyne Jepkoskei (KEN), die haar eerste 12 km wedstrijd liep, won bij de dames in 41.09.

Gert-Jan Bluijs, wethouder Sport van Zandvoort, schoot de deelnemers aan de hoofdafstand van 12 km om 13.00 uur weg. Abdi, die deze wedstrijd in 2015 ook al won, kreeg de eerste kilometers flinke tegenstand van Nicholas Korir en Victor Kirui uit Kenia. Eenmaal op het strand moesten zij echter flink snelheid terugnemen om niet teveel kracht te verliezen door het mulle zand. Abdi, die vanmorgen het strand al even had geïnspecteerd, deed hier zijn voordeel mee. “Zij liepen de eerste kilometers enorm hard, ze wisten niet wat ze nog te wachten stond”, aldus de enthousiaste Abdi, die zijn belofte van vorig jaar om tijdens deze editie het parcoursrecord te verbreken, helaas niet kon waarmaken vandaag. Echter was dat voor hem ook niet het belangrijkste. “Als profatleet wil je altijd zo snel mogelijk lopen, van begin tot eind. Hier gaat het om de fun en het afwisselende parcours. Je voelt je een deel formule 1 en dan weer een deel cross en tenslotte het centrum: uniek!”.

Naast de 12 km wedstrijd, gingen de vrouwen en mannen de strijd met elkaar aan tijdens de battle Ladies vs Men over 5 km. Na een opzwepende warming up, verzorgd door Sportcentrum Kenamju, gingen de vrouwen om 11.20 uur van start. De mannen zetten daarna om 11.45 uur de achtervolging in. Vorig jaar lag het verschil tussen beide groepen gemiddeld op 4 minuten, een tijd die de vrouwen dus als het ware van hun eindtijd mochten aftrekken. Dit jaar lukte het de vrouwen met 3.06 minuten verschil binnen deze tijd te blijven. Zij hadden dit jaar de titel dus weer terug veroverd van de mannen!

Terugblik 8e editie 2015
Tijdens de 8e editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run trotseerden 13.000 hardlopers de regen en wind. De lenteklassieker deed zijn naam geen eer aan, maar dat zorgde wel voor extra voldoening bij de vele hardlopers. Bashir Abdi was tijdens deze editie de sterkste tijdens de 12 km en werd als eerste afgevlagd door de grid girls na 37.12 minuten. Marije te Raa was het rapst bij de vrouwen. Ze legde het afwisselende parcours, wat over het circuit, strand en door het centrum van Zandvoort gaat, af in 43.57. Door de zware omstandigheden bleef een snelle tijd uit.

Terugblik 7e editie 2014
De eindstrijd om de winst van de 7e Runner’s World Zandvoort Circuit Run was enorm spannend. Drie Keniaanse lopers liepen samen richting het finishlint. David Kogei had de beste papieren en won na 12 kilometer in 36.06 minuten. Michel Butter maakte een succesvol rentree door als zesde te eindigen. “Ik ben weer terug in het circuit”, vertelde hij na afloop positief. “Het is dubbel genieten om weer in een wedstrijd te lopen.” Bij de vrouwen werd het parcoursrecord verbroken. Edith Chelimo (Kenia) scherpte het met vier seconden aan tot 39.33 minuten. Een recordaantal van 13.500 ingeschreven deelnemers beleefden deze zeer succesvolle voorjaarsklassieker, die zijn naam met het zonnige weer helemaal waar maakte. Naast de 12 km wedstrijd, gingen ook de vrouwen en de mannen de strijd met elkaar aan tijdens de battle Ladies vs Men over 5 km. Na een opzwepende warming up, verzorgd door Sportcentrum Kenamju, gingen de vrouwen om 11.20 uur van start. De mannen zetten daarna om 11.45 uur de achtervolging in. Vorig jaar lag het verschil tussen beide groepen gemiddeld op 3.15 minuten, een tijd die de vrouwen dus als het ware van hun eindtijd mochten aftrekken. Vandaag bleven de vrouwen binnen dit verschil, ze waren namelijk gemiddeld één seconde sneller. Zij hebben daarmee de battle gewonnen!

Voor het aan het evenement verbonden goede doel, het Jeugdsportfonds Haarlem, stond een speciaal VIP team met o.a. de burgemeester van Zandvoort aan de start van de 12 km. Erik van Muiswinkel, ambassadeur van het goede doel, kwam speciaal naar het circuit om een aantal startschoten te geven. Het totale bedrag wat bij de Runner’s World Zandvoort Circuit Run voor het Jeugdsportfonds Haarlem bijeen is gebracht was € 10.000,-. Daarnaast is er € 7.500,- opgehaald voor lokale projecten voor jongeren en ouderen in Zandvoort.

Terugblik 6e editie 2013
Zondag 24 maart deden bijna 13.000 hardlopers mee aan de zesde, en tot nu toe koudste, editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. Met windkracht 6 en een gevoelstemperatuur van -10 graden werd het een editie om niet snel te vergeten. De wedstrijd over 12 km werd bij de mannen gewonnen door Edwin Mokua (Kenia) in een tijd van 36.45. Bij de vrouwen kwam Esther Chemtai (Kenia) als eerste over de finish in een tijd van 40.46 minuten.

Om 13.00 uur werden de deelnemers aan de 12 km weggeschoten door de wethouder van Zandvoort, mevrouw Belinda Göransson-van Kerkwijk. In het startvak werd er volop gedanst, gesprongen en meegedaan met de wave, alles om de spieren warm te houden. Waar bij eerdere edities de temperaturen in het eerste weekend van de lente hoog opliepen, was het in 2013 bijzonder koud. Met een temperatuur net boven het vriespunt, een gevoelstemperatuur van tegen de -10, een stevige wind én hoogtij om 13.59 uur, was het vooral doorbijten op het strand voor de deelnemers aan de 12 km. Hierna werden zij echter warm verwelkomd in het dorp en bij de finish op het Circuit Park Zandvoort door de vele supporters die de kou trotseerden om de lopers aan te moedigen.

Vrouwen en mannen gingen ook dit jaar de strijd met elkaar aan tijdens Ladies Circuit Run en Men’s Circuit Run. In 2012 lag het verschil tussen beide groepen gemiddeld op 3.20 minuten, een tijd die de vrouwen dus als het ware van hun eindtijd mochten aftrekken. In 2013 bleven de vrouwen met 3.15 minuten binnen dit verschil en wonnen zij dus wederom de Battle Ladies vs Men.

Voor het aan het evenement verbonden goede doel, Stichting ALS Nederland, werd € 13.000 opgehaald. Daarnaast is er € 7.250,- opgehaald voor lokale projecten voor jongeren en ouderen in Zandvoort en nog eens € 2.750,- voor het Pluspunt Zandvoort om de Kindervakantie mogelijk te maken. In totaal werd er dus € 23.000,- opgehaald voor de goede doelen, een recordopbrengst!

Terugblik 5e editie 2012
Zondag 25 maart viel het eerste strandweekend samen met de eerste lustrumeditie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. Deze vijfde editie vierde haar jubileum met twee parcoursrecords en duizenden blije gezichten. Onder ideale omstandigheden won Solomon Kiptoo (Kenia), hij zette het parcoursrecord op zijn naam met een tijd van 34.17 minuten. Bij de vrouwen won Esther Chemtai (Kenia), zij scherpte het parcoursrecord aan naar 39.36 minuten.

Naast deze topprestaties zorgde de combinatie van het mooie weer, het afwisselende parcours, de bijna 12.000 enthousiaste deelnemers, de vele supporters en de diverse festiviteiten voor een waar jubileumfeest. Hardlopers van jong tot oud genoten van deze zonovergoten vijfde editie. Deelnemers aan de 12 km, de hoofdafstand van het evenement, werden om 13.00 uur weggeschoten door de wethouder van Zandvoort, Belinda Göransson – van Kerkwijk.

Ook vond er dit jaar een heuse battle of the sexes plaats. Vrouwen en mannen gingen de strijd met elkaar aan tijdens de Ladies Circuit Run en Men’s Circuit Run over 5 km. Na een opzwepende warming up, verzorgd door Sportcentrum Kenamju, gingen de vrouwen om 11.30 uur van start. De mannen zetten daarna om 12.00 uur de achtervolging in. Uit de uitslagen van voorgaande jaren blijkt dat het verschil tussen beide groepen gemiddeld op 3.33 minuten ligt, een tijd die de vrouwen dus als het ware van hun eindtijd mochten aftrekken. Tijdens deze lustrumeditie bleven de vrouwen binnen dit verschil, en hebben daarmee de battle gewonnen! Voor het aan het evenement verbonden goede doel, Make-A-Wish® Nederland, werd ruim € 15.000 opgehaald.

Terugblik 4e editie 2011
De 4e Runner’s World Zandvoort Circuit Run, gehouden op zondag 27 maart, kende twee parcoursrecords en duizenden blije gezichten! Er zijn maar liefst twee parcoursrecords verbroken tijdens de 12 kilometer. Onder ideale omstandigheden won de Belg Bashir Abdi, hij zette het parcoursrecord op zijn naam met een tijd van 35.55 minuten. Bij de vrouwen won topfavoriet Veerle Dejaeghere, zij scherpte het parcoursrecord aan naar 41.17.
Het weer kon tijdens de vierde editie niet beter! In het eerste weekend van de lente was het zonnig en was de lucht strak blauw. De voorjaarsklassieker maakte zijn naam dit weekend helemaal waar! Hardlopers van jong tot oud genoten overduidelijk tijdens deze succesvolle vierde editie. Het weer, maar ook het spannende parcours zorgden voor blije gezichten!

In totaal gingen ruim 11.500 deelnemers van start vanuit de Pitsstraat tijdens de diverse afstanden. De deelnemers aan de 12 kilometer werden in het dorp en op het strand met open armen ontvangen door de enthousiaste bewoners en toeschouwers. Door het schitterende weer waren zij in grote getalen aanwezig en heerste er een ontzettend goede sfeer. De terrassen waren goed gevuld en in het dorp zorgde de muziek voor een heus dorpsfeest. Ook de ruim 1.100 vrouwen tijdens de Ladies Circuit Run vormden een uniek moment!

De totale donatie aan Stichting ShelterBox is uitgekomen op maar liefst € 10.000,-. Bovendien is daarnaast een bedrag van ruim € 4.364,- opgehaald voor lokale jongeren en ouderen projecten in Zandvoort. Alle deelnemers van jong tot oud worden namens Rotary en Le Champion bedankt voor hun bijdrage via de vrijwillige bijdrage, de parkeergelden en/of de ingeleverde sponsorformulieren bij de beide jeugdlopen.

Terugblik 3e editie 2010
De 3e Runner’s World Zandvoort Circuit Run, gehouden op zondagmiddag 28 maart, gaat de boeken in als een zeer zware loop. Het strand, waar een straffe zuidwesten wind waaide, deed vele lopers een tandje langzamer gaan. Uiteindelijk won de Belg Stefan van den Broek de 12 kilometer lange wedstrijd. Tweede werd de Nederlander Hugo van den Broek. Miranda Boonstra liep, op het afwisselende parcours in de badplaats, naar een mooie winst voor Nederland.

De interland tussen Nederland en België werd wederom gewonnen door de Belgen, waarna de stand na drie edities op 3-0 staat voor onze zuiderburen. Hugo van den Broek liep lange tijd samen met Stefan van den Broek, maar moest hem uiteindelijk na de strandopgang laten gaan. De Belg finishte in 37.16, de Noord-Hollander in 37.24.

Miranda Boonstra besloot afgelopen week deel te nemen in Zandvoort en toonde zich verheugd over zoveel entertainment en sfeer langs het parcours. Ze liep een mooie race en finishte in een snelle 42.15.

Ruim 12.000 hardlopers schreven zich in voor diverse afstanden. Niet eerder was het aantal inschrijvingen zo hoog, mede ook door de vele Businessteams, scholieren en kinderen die op het evenement afkwamen.

In samenwerking met de Rotaryclub Zandvoort werd een cheque van € 11.000,- overhandigd aan Stichting Spieren voor Spieren. Ook Stichting Run4Schools en Stichting Rotary Zandvoort, voor lokale ouderen- en jongerenprojecten, ontvingen een donatie.

Terugblik 2e editie 2009
De tweede editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run op zondag 29 maart gaat de boeken in als een sfeervol, zonnig en fantastisch evenement. Door het uitstekende weer werd de dag geslaagde voor de ruim 9.000 atleten en de naar schatting meer dan 15.000 enthousiaste toeschouwers langs het parcours.

De lange lint lopers over het Circuit Park Zandvoort door de Tarzanbocht en over de Hunzerug was een prachtig gezicht. Het Circuit was echter niet alléén het middelpunt van het spectaculaire loopevenement. Ook het centrum van Zandvoort kende veel vertier langs het parcours. Atleten die deelnamen aan de uitdagende 12 kilometer, werden op veel plaatsen op het Noordzeestrand, de boulevard en het gezellige centrum aangemoedigd.

Met een bloedstollende eindsprint won de Belgische atleet Guy Fays nipt de 12 kilometer van Nederlander Hugo van den Broek in een parcoursrecord van 36,05 minuten. De Interland Nederland-België werd net als in 2008 door de sterke delegatie uit Belgie gewonnen. Bij de vrouwen liep de Nederlandse Selma Borst ruim 11 kilometer stevig aan kop, maar zij moest in de eindfase uiteindelijk de overwinning laten gaan naar de Belgische atlete Veerle van Linde in een parcoursrecord tijd van 42,13 minuten.
Met het organiseren van de Grand Prix Marathon Estafette in samenwerking met Rotary Zandvoort werd een fantastisch bedrag van € 26.000 opgehaald voor Stichting Spieren voor Spieren, Stichting Run4Schools en lokale projecten in Zandvoort. Ook de atleten van de andere looponderdelen, waaronder de allerkleinsten bij de Kids Circuit Run, droegen hun steentje bij aan de donaties.

Terugblik 1e editie 2008
De 1e editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run is op 30 maart jl. een daverend succes geworden. Uit alle delen van Nederland en België stroomden de loopliefhebbers toe om dit spectaculaire en sfeervolle evenement over het racecircuit en het afwisselende parcours over boulevard en langs strand in Zandvoort mee te beleven. Voor de diverse afstanden werd een totaal aantal van 9.450 inschrijvingen gehaald! De hoofdafstand van 12 km werd een Belgische suprematie. De Nederlandse favoriet Simon Vroemen moest vanwege een blessure 1 km voor de finish de kopgroep laten gaan. Koen Wilssens uit België versloeg zijn landgenoot Frederic Collignon in de eindsprint. Bij de vrouwen zegevierde Mariska Kramer voor de veterane Anne van Schuppen en het grote 17-jarige looptalent Margriet Berkhout. De Grand Prix Marathon Estafette, georganiseerd in samenwerking met de Rotary Zandvoort, beleefde een unieke wereldprimeur. Een voorlopig bedrag van maar liefst € 33.000,- werd met elkaar opgebracht.