• Nieuws
  • 12.000 hardlopers beleven spectaculaire dag

12.000 hardlopers beleven spectaculaire dag

Op het Circuit Zandvoort kwamen vandaag geen racewagens in actie, maar 12.000 hardlopers die deelnamen aan de 11e editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. Op het programma stonden de afwisselende halve marathon, 12 km of de vernieuwde 5 km. Ook sporters met een beperking konden dit jaar voor het eerst in actie komen tijdens het unieke hardloopevenement op het legendarische racecircuit. De wedstrijd over 12 km werd bij de mannen gewonnen door Joel Ayeko uit Oeganda in 35.52 minuten. De Keniaanse Tabitha Gichia werd als eerste vrouw afgevlagd na een tijd van 41.08 minuten.

Winnaars wedstrijd 12 km
Gelijktijdig met de start van het Formule 1 seizoen in Melbourne, waarbij ook Max Verstappen in actie kwam, vond de officiële 12 km wedstrijd van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run plaats. Om 13.00 uur werden de topatleten weggeschoten door Gert-Jan Bluijs, wethouder van de Gemeente Zandvoort. Het parcours van de hoofdafstand is met diverse ondergronden zoals circuit, zand en klinkers, erg uitdagend. Met wind in de rug en een aflopend tij lag het tempo hoog op het strand. De Oegandees Joel Ayeko bleek uiteindelijk als beste uit de voeten te kunnen op het afwisselende parcours. Met ruime voorsprong wist hij de overwinning binnen te slepen (35.52). Bijna een minuut later volgde de nummer twee, John Kariuki uit Kenia (36.44). Op de derde plek van het podium stond Ronald Schröer als beste Nederlander (37.07). Bij de dames ging de winst met overmacht naar Tabitha Gichia uit Kenia (41.09), gevolgd door de twee Belgische dames Hanne Verbruggen (43.32) en Karen Proeyen (44.02).

Fonds Gehandicaptensport
Er stonden dit jaar twee nieuwe onderdelen op het programma: de Circuit Run Special 900 meter én 4 km. Er waren 26 wheelers en racerunners naar Zandvoort gekomen om deel te nemen aan één van de twee afstanden voor sporters met een beperking. De specials zijn ontstaan vanuit de samenwerking met het goede doel van dit jaar, Fonds Gehandicaptensport. Ambassadeurs Kenny van Weeghel en Fleur Jong waren aanwezig om namens de stichting een startschot te lossen. Alle opbrengsten uit de vrijwillige bijdrage bij inschrijving, parkeergelden en sponsoring gaan naar Fonds Gehandicaptensport.

Zandvoort evenementen
De Runner’s World Zandvoort Circuit Run staat bekend om zijn veelzijdige programma voor jong en oud. Bij zowel de halve marathon als de 5 km werd het parcours dit jaar deels vernieuwd. De gewijzigde kilometers werden goed ontvangen door de deelnemers. “Het uitstapje buiten het circuit op de 5 km was een leuke variatie en extra uitdaging. Het uitzicht richting de kust was hier schitterend en geeft je een echt ‘Zandvoort’ gevoel”, aldus een van de deelnemers. Ook de toeschouwers genoten van de goede sfeer in het centrum van de badplaats en op de Paddocks van het circuit bleef het nog lang gezellig.

Afgelopen weekend werd door Le Champion ook de wandeltocht 30 van Zandvoort en het fietsevenement Omloop van Zandvoort georganiseerd. In totaal kwamen in en rondom de Noord-Hollandse badplaats maar liefst 22.000 sporters in actie.

Editie 2019
De 12e editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run vindt plaats op zondag 31 maart 2019. De inschrijving gaat half oktober 2018 van start. Kijk voor meer informatie op www.zandvoortcircuitrun.nl.