• Nieuws
  • Topveld wedstrijd 12 km vastgesteld

Topveld wedstrijd 12 km vastgesteld

Het topveld voor de 12 km wedstrijd tijdens de Runner’s World Zandvoort Circuit Run op zondag 25 maart is bekend. Ronald Schröer is volgende week de Nederlandse troef. Hij kan op het afwisselende parcours – dat over het circuit, strand en door het centrum van Zandvoort gaat – onder andere concurrentie verwachten van de Belg en drievoudig winnaar Bashir Abdi. Ook de nummer drie van het NK 10 km, Mahadi Abdi Ali, is een grote kanshebber voor het podium. Bij de dames verschijnen o.a. Irene van Lieshout en Britt Ummels aan de start.

In Zandvoort gaat het vanwege de incourante afstand niet om de tijd, maar om de winst. Het 12 km lange parcours is met diverse ondergronden zoals circuit, strand en klinkers, erg uitdagend. Bashir Abdi liet al meerdere keren zien dat hij succesvol kan zijn op dit parcours. De Belgische loper won maar liefst drie keer eerder, in 2016, 2015 en 2011. Afgelopen jaar moest hij genoegen nemen met de tweede plaats. Landgenoot Kjell D’Hondt kent het parcours ondertussen ook goed. D’Hondt eindigde de afgelopen zes jaar steevast in de top van het klassement. Zijn beste prestatie was een derde plaats in 2015.

Van Nederlandse bodem wordt onder andere concurrentie verwacht van Ronald Schröer. De Egmonder zal goed uit de voeten kunnen op de lichte heuvels van het circuit en de kilometers over het strand. Hij begon het jaar goed door als derde Nederlander te finishen bij de Egmond Halve Marathon. Schröer stond het afgelopen jaar vijf maanden aan de kant, vanwege een zware hemstringblessure. Inmiddels is hij op de weg terug naar de top. Schröer richt zich komend jaar op de baan in plaats van de marathon. “Mijn doel voor komend jaar is het lopen van een snelle 10.000 meter op de baan.” Ook Mahadi Abdi Ali heeft met zijn crosskwaliteiten alles in huis voor een sterke wedstrijd. Hij werd onlangs tweede op het NK korte cross in Amsterdam en derde op het NK 10 km in Schoorl.

De grootste kanshebster bij de vrouwen zijn Irene van Lieshout en Britt Ummels. Van Lieshout werd vorig jaar tweede in Zandvoort, achter Ivy Kibet. Ze heeft het afgelopen jaar flinke progressie geboekt op de halve marathon. Ze won in Nijmegen het zilver op het Nederlands kampioenschap in een tijd van 1.14.12. Ook TDR-atlete Britt Ummels komt terug naar het Circuit Zandvoort, nadat ze in 2017 de vijfde plek behaalde.