Nieuws /

Topveld bekend voor Runner’s World Zandvoort Circuit Run

Het Circuit Park Zandvoort wordt op zondag 26 maart gedomineerd door een recordaantal van 14.000 hardlopers tijdens de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. De snelste renners lopen dan met meer dan 20 km/u door de Tarzanbocht en over de Hunzerug. Wordt drievoudig winnaar, de Belg Bashir Abdi, weer als eerste afgevlagd na 12 km? Op het circuit, strand en in het gezellige Zandvoort kan hij tegenstand verwachten van landgenoot Kjell D’Hondt, de Kenianen Dominic Mibei en Moses Yator en Malcolm Hicks uit Nieuw-Zeeland. Bij de vrouwen gaan Ivy Kibet, zusje van de Nederlandse Hilda Kibet, Irene van Lieshout en de tweeling Britt en Bo Ummels van start vanuit de pitstraat.

In Zandvoort gaat het niet om de tijd, maar om de winst. Het 12 km lange parcours is met diverse ondergronden zoals circuit, strand en klinkers, erg uitdagend. Bashir Abdi liet al meerdere keren zien dat dit parcours hem ligt. De succesvolle veldloper won niet alleen vorig jaar, maar ook in 2015 en 2011. Kjell D’Hondt kent het parcours ondertussen ook goed. D’Hondt eindigde de afgelopen zes jaar steevast in de top van het klassement. Zijn beste prestatie was een derde plaats in 2015. De tegenstand van de Keniaanse talenten Dominic Mibei en Moses Yator gaat voor een spannende strijd zorgen. Mibei heeft een PR van 1.04.25 staan op de halve marathon en Yator werd vorig jaar derde bij de Singelloop 5 Engelse Mijl. Ook nationaal kampioen van Nieuw-Zeeland op de 10 km, Malcom Hicks, doet een gooi naar de overwinning.

De grootste kanshebster bij de vrouwen is de Keniaanse Ivy Kibet. Zij boekte eerder al goede prestaties op Nederlandse bodem. Ze werd in 2016 derde bij de Venloop Halve Marathon en ook bij de Saucony Egmond Halve Marathon afgelopen januari wist ze de derde plaats op het podium op te eisen. Irene van Lieshout liet vorige maand tijdens de Groet uit Schoorl Run zien dat ze in vorm is. Ze eindigde als vijfde tijdens het NK 10 km in 33.30. Andere podiumkandidaten zijn de Limburgse tweeling Britt en Bo Ummels. Bo, die zich onlangs samen met haar zus aansloot bij Team Distance Runners, werd in januari Nationaal Kampioen korte cross. Slechts met een seconde verschil ging Beau met het zilver naar huis. De twee, die pas op hun 16e zijn begonnen met hardlopen, hebben een tijdje in de VS gestudeerd en hebben zich nu gevestigd in Nederland om definitief aan hun hardloopcarrière te werken.

Mis niets en ontvang het laatste hardloopnieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief